Capesante – Jakobove kapice u pećnici

LuxMare Capesante meso ili poznate kao i Jakobove kapice. Imaju čvrsto i ukusno meso, uvelike cijenjene u gastronomiji. Mnogi ljubitelji školjaka ih čak smatraju najboljim školjkama na svijetu!

Tradicionalno se pripremaju na više načina: pečene s maslinovim uljem i mediteranskim začinima, gratinirane, kuhane, pripremljene s umakom od rajčice, na buzaru, pa i na brudet, a moguće ih je jesti čak i sirove. Zovu ih još i capesante, kapešante, čančule, kapesante, klapunice, lepeze, pokrovače, prsurice, St. Jacques i školjka svetoga Jakova. Kao i u mnogim drugim zemljama, povezuju se sa Svetim Jakovom, prema kojem su i dobile svoje latinsko ime, Pecten Jacobaeus.Od minerala kozice u većim količinama sadrže kalcij (54 mg što čini 7% RDA),  magnezij (22 mg što čini 6% RDA), fosfor (244 mg što čini 35% RDA), cink (1 mg što čini 10% RDA), bakar (0,2 mg što čini 20% RDA) i selen (30 mcg što čini 54,5% RDA).

KALORIJE

69

UH

3g

MASNOĆE

0,5g

PROTEINI

12g

NUTRITIVNA VRIJEDNOST NA 100g

 

VRIJEME
PRIPREME:

15min

VRIJEME
KUHANJA:

35min

SASTOJCI
ZA:

3 porcije

SASTOJCI

  • 8–12 kom Jakobovih kapica (većih)
  • 25 dkg, mozzarela sira
  • 10 dkg, parmezana
  • par listova svježeg bosiljka
  • 1/2 dcl, maslinovoog ulja
  • 3 -4 komada srednje veličine svježe rajčice
  • malo soli i svježe mljevenog papra

PRIPREMA

Narežemo sitno rajčicu, mozarella sir, dodamo narezani svježi bosiljak, nekoliko kapi maslinovog ulja, začinimo solju i paprom, te izmiješamo sastojke. 

U posude ili oklope školjke nadjenemo žlicom smjese sa sjeckanom rajčicom i mozzarela sirom, i dodadomo meso Jakobovih kapica, te ih slažemo u lim za pečenje, kojem smo dno posipali slojem soli da se školjke tijekom pečenja ne preokrenu.

Školjke posipamo s malo naribanog parmezana i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 200°C, 7 -10 minuta. 

Dobar tek i uživajte!

LuxMare_morski_plodovi_rizoto
LuxMare_morski_plodovi_rizoto

LuxMare

SHOP

Recepti po kategorijama

Košarica

Slični recepti

Rižoto s plodovima mora

Rižoto s plodovima mora. Svi bezkralježnaci kao što su rakovi, jastozi, škampi, dagnje, lignje, hobotnice, kamenice...

Brancin sa bademima

Brancin sa bademima

Brancin jadranski – očišćeni – svježe smrznuti brancin iz ekološkog uzgoja. Brancin je očišćen i pakiran odmah nakon...

Škampi na buzaru

Škampi na buzaru

LuxMare škampi dolaze sa zapadnih obala poluotoka Jutlanda i istočne obale Škotske. Povlačnim mrežama se hvataju...

Namaz tuna i slanutak

Namaz tuna i slanutak

Namaz od tune i slanutka. Tuna je nutritivno vrlo bogata namirnica, dobar je izvor proteina, minerala i vitamina B...