LuxMare Capesante meso ili poznate kao i Jakobove kapice. Imaju čvrsto i ukusno meso, uvelike cijenjene u gastronomiji. Mnogi ljubitelji školjaka ih čak smatraju najboljim školjkama na svijetu!
Tradicionalno se pripremaju na više načina: pečene s maslinovim uljem i mediteranskim začinima, gratinirane, kuhane, pripremljene s umakom od rajčice, na buzaru, pa i na brudet, a moguće ih je jesti čak i sirove. Zovu ih još i capesante, kapešante, čančule, kapesante, klapunice, lepeze, pokrovače, prsurice, St. Jacques i školjka svetoga Jakova. Kao i u mnogim drugim zemljama, povezuju se sa Svetim Jakovom, prema kojem su i dobile svoje latinsko ime, Pecten Jacobaeus.Od minerala kozice u većim količinama sadrže kalcij (54 mg što čini 7% RDA), magnezij (22 mg što čini 6% RDA), fosfor (244 mg što čini 35% RDA), cink (1 mg što čini 10% RDA), bakar (0,2 mg što čini 20% RDA) i selen (30 mcg što čini 54,5% RDA).
KALORIJE
69
UH
3g
MASNOĆE
0,5g
PROTEINI
12g
NUTRITIVNA VRIJEDNOST NA 100g
VRIJEME
PRIPREME:
15min
VRIJEME
KUHANJA:
35min
SASTOJCI
ZA:
3 porcije
SASTOJCI
- 8–12 kom Jakobovih kapica (većih)
- 25 dkg, mozzarela sira
- 10 dkg, parmezana
- par listova svježeg bosiljka
- 1/2 dcl, maslinovoog ulja
- 3 -4 komada srednje veličine svježe rajčice
- malo soli i svježe mljevenog papra
PRIPREMA
Narežemo sitno rajčicu, mozarella sir, dodamo narezani svježi bosiljak, nekoliko kapi maslinovog ulja, začinimo solju i paprom, te izmiješamo sastojke.
U posude ili oklope školjke nadjenemo žlicom smjese sa sjeckanom rajčicom i mozzarela sirom, i dodadomo meso Jakobovih kapica, te ih slažemo u lim za pečenje, kojem smo dno posipali slojem soli da se školjke tijekom pečenja ne preokrenu.
Školjke posipamo s malo naribanog parmezana i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 200°C, 7 -10 minuta.
Dobar tek i uživajte!