Rižoto s plodovima mora. Svi bezkralježnaci kao što su rakovi, jastozi, škampi, dagnje, lignje, hobotnice, kamenice itd…smatraju se plodovima mora. Takvi proizvodi sadrže mnogo korisnih tvari i štite naše tijelo mineralima. Na primjer, rakovi će vam dati željezo i fosfor, lignje – kalij, mekušci – nikal i bakar, dagnje – kobalt, a ako naučite kako ih pravilno kuhati, dobivate neobična i vrlo ukusna jela.
KALORIJE
92
UH
3g
MASNOĆE
1g
PROTEINI
16g
NUTRITIVNA VRIJEDNOST NA 100g
VRIJEME
PRIPREME:
15min
VRIJEME
KUHANJA:
30min
SASTOJCI
ZA:
4 osobe
SASTOJCI
- 200g riže (kvalitetne – arborio ili carnaroli)
- 500 g LuxMare plodovi mora
- 5 žlica extra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 dl bijelog vina
- 1 riblji temeljac LuxMare
- 2 režnja bijelog luka
- 2 glavice ljubičastog luka – sitno narezanog
- 1 šaka sitno narezanog peršina
- 1 žličica nasjeckanih kapara
- 1 grančica svježeg ružmarina
- malo soli i svježe mljevenog papra
PRIPREMA
Priprema rižota započinje pirjanjem sitno sjeckanog luka, češnjaka i ružmarina na maslinovom ulju dok luk ne postane mekan i staklenast, i tek tad dodati rižu. Pirjati nekoliko minuta i dobro promješajte, paziti da se lagano zagrije riža (sve kuhat na laganoj vatri). Dodajte LuxMare morske plodove, morski plodovi će pustiti svoj sok, a čim ga riža povuče dodajte kapare i bijelo vino. Kuhajti uz stalno mješanje dok vino ne ispari, a tekućina se reducira, dolijte vrućeg ribljeg temeljca koliko je potrebno da prekrije rižu. Na laganoj vatri kuhajte dalje uz stalno mješanje, sve dok riža ne bude al dente kuhana.
Kada je rižoto gotov, dodajte malo soli i papra i umiješajte fino kosane listove peršina i poslužite.
Video sažetak pripreme recepta možete pronaći ovdje.
Dobar tek i uživajte!