Namaz od tune i slanutka. Tuna je nutritivno vrlo bogata namirnica, dobar je izvor proteina, minerala i vitamina B kompleksa, a poznata je i po izvoru esencijalnih omega-3 masnih kiselina. Ljekovito je djelovanje omega-3 masnih kiselina predmet brojnih znastvenih radova.
Tuna sadrži i omega-3 masne kiseline, u 100 g svježe tune nalazi se 0,2 g DHA (dokosaheksaenoična kiselina) i 0,04 g EPA (eikosapentaeoična kiselina.
Proteini su u tuni vrlo kvalitetni, sadrže obilje esencijalnih aminokiselina. Lako su probavljivi i odgovaraju ljudima svih dobi, a uz to tuna ima manje masnoće od govedine, peradi ili svinjetine.Tuna se, osim u svježem ili zamrznutom obliku, najčešće kupuje konzervirana u ulju ili vodi.
KALORIJE
144
UH
0g
MASNOĆE
5g
PROTEINI
23g
NUTRITIVNA VRIJEDNOST NA 100g
VRIJEME
PRIPREME:
15min
VRIJEME
KUHANJA:
25min
SASTOJCI
ZA:
2 osobe
SASTOJCI
- 150g slanutka (skuhanog)
- 200 g LuxMare tune bez kože i kostiju
- 5 žlica extra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica svježeg limunovog soka
- 6 mariniranih inćuna LuxMare
- 1/4 ljubičastog luka – sitno narezanog
- 1 šaka sitno narezanog peršina
- 1 žličica nasjeckanih kapara
- malo soli i svježe mljevenog papra
PRIPREMA
Priprema namaza započinje prethodnim kuhanjem slanutka (slanutak namočite u vodi i neka odstoji par sati prije kuhanja), skuhani i ohlađeni slanitak stavite u blender. Dodajte prethodno skuhanu tunu, dodajte maslinovo ulje, limun, filete inćuna i blendajte dok se dobro ne sjedine sastojci,
Namaz stavite u drugu posudu i dodajte sitno narezani luk, peršin i kapare, začinite sa soli i paprom. Poslužite uz narezano svježe povrće, krekere ili tortilje.
Kada je rižoto gotov, dodajte malo soli i papra i umiješajte fino kosane listove peršina i poslužite.
Dobar tek i uživajte!