Capesante – Jakobove kapice na umaku od vina, ghee maslaca i svježeg korijandera

LuxMare Capesante meso ili poznate kao i Jakobove kapice. Imaju čvrsto i ukusno meso, uvelike cijenjene u gastronomiji. Mnogi ljubitelji školjaka ih čak smatraju najboljim školjkama na svijetu!

Tradicionalno se pripremaju na više načina:

  • pečene s maslinovim uljem i mediteranskim začinima,
  • gratinirane, kuhane, pripremljene s umakom od rajčice, na buzaru, pa i na brudet,
  • moguće ih je jesti čak i sirove.

Zovu ih još i capesante, kapešante, čančule, kapesante, klapunice, lepeze, pokrovače, prsurice, St. Jacques i školjka svetoga Jakova. Kao i u mnogim drugim zemljama, povezuju se sa Svetim Jakovom, prema kojem su i dobile svoje latinsko ime, Pecten Jacobaeus.

KALORIJE

69

UH

3g

MASNOĆE

0,5g

PROTEINI

12g

NUTRITIVNA VRIJEDNOST NA 100g

 

VRIJEME
PRIPREME:

15 min

VRIJEME
KUHANJA:

30 min

SASTOJCI
ZA:

3 porcije

SASTOJCI

  • 12 kom očišćenih LuxMare Jakobovih kapica⁠
  • 70g ghee maslaca
  • 2 režnja češnjaka ⁠
  • 1 dl extra djevičanskog ulja⁠
  • 1 limun⁠
  • 1 žlica sitno sjeckanog korijandera
  • sol i papar po ukusu⁠
  • 1/2 šalice sitno narezanog svježeg korijander⁠a
  • chilli papričice

PRIPREMA

POSTUPAK ZA JAKOBOVE KAPICE:

Jakobove kapice osušite i nek odstoje 10-ak minuta na sobnoj temperaturi. Začinite ih soli i paprom i stavite ih na jako vruću tavu peći (tavu prije pouljite maslinovim uljem).

Pecite sa svake strane 60-90 sekundi dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

POSTUPAK ZA UMAK:

Na maslinovo ulje stavite sitno narezani češnjak, dodajte soli, chilli papričica, sok limete ili limuna, bijelo vino, ghee maslac i sitno narezani korijander.

Prelijte Jakobove kapice i mi vam želimo dobar tek! ⁠

Video isječak pripreme recepta možete pronaći ovdje.

Dobar tek i uživajte!

LuxMare_morski_plodovi_rizoto
LuxMare_morski_plodovi_rizoto

LuxMare

SHOP

Recepti po kategorijama

Košarica

Naših najboljih 5

Slični recepti

Rižoto s plodovima mora

Rižoto s plodovima mora. Svi bezkralježnaci kao što su rakovi, jastozi, škampi, dagnje, lignje, hobotnice, kamenice...

Brancin sa bademima

Brancin sa bademima

Brancin jadranski – očišćeni – svježe smrznuti brancin iz ekološkog uzgoja. Brancin je očišćen i pakiran odmah nakon...

Škampi na buzaru

Škampi na buzaru

LuxMare škampi dolaze sa zapadnih obala poluotoka Jutlanda i istočne obale Škotske. Povlačnim mrežama se hvataju...

Namaz tuna i slanutak

Namaz tuna i slanutak

Namaz od tune i slanutka. Tuna je nutritivno vrlo bogata namirnica, dobar je izvor proteina, minerala i vitamina B...