LuxMare Capesante meso ili poznate kao i Jakobove kapice. Imaju čvrsto i ukusno meso, uvelike cijenjene u gastronomiji. Mnogi ljubitelji školjaka ih čak smatraju najboljim školjkama na svijetu!
Tradicionalno se pripremaju na više načina:
- pečene s maslinovim uljem i mediteranskim začinima,
- gratinirane, kuhane, pripremljene s umakom od rajčice, na buzaru, pa i na brudet,
- moguće ih je jesti čak i sirove.
Zovu ih još i capesante, kapešante, čančule, kapesante, klapunice, lepeze, pokrovače, prsurice, St. Jacques i školjka svetoga Jakova. Kao i u mnogim drugim zemljama, povezuju se sa Svetim Jakovom, prema kojem su i dobile svoje latinsko ime, Pecten Jacobaeus.
KALORIJE
69
UH
3g
MASNOĆE
0,5g
PROTEINI
12g
NUTRITIVNA VRIJEDNOST NA 100g
VRIJEME
PRIPREME:
15 min
VRIJEME
KUHANJA:
30 min
SASTOJCI
ZA:
3 porcije
SASTOJCI
- 12 kom očišćenih LuxMare Jakobovih kapica
- 70g ghee maslaca
- 2 režnja češnjaka
- 1 dl extra djevičanskog ulja
- 1 limun
- 1 žlica sitno sjeckanog korijandera
- sol i papar po ukusu
- 1/2 šalice sitno narezanog svježeg korijandera
- chilli papričice
PRIPREMA
POSTUPAK ZA JAKOBOVE KAPICE:
Jakobove kapice osušite i nek odstoje 10-ak minuta na sobnoj temperaturi. Začinite ih soli i paprom i stavite ih na jako vruću tavu peći (tavu prije pouljite maslinovim uljem).
Pecite sa svake strane 60-90 sekundi dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
POSTUPAK ZA UMAK:
Na maslinovo ulje stavite sitno narezani češnjak, dodajte soli, chilli papričica, sok limete ili limuna, bijelo vino, ghee maslac i sitno narezani korijander.
Prelijte Jakobove kapice i mi vam želimo dobar tek!
Video isječak pripreme recepta možete pronaći ovdje.
Dobar tek i uživajte!