skampi

Škampi na buzaru

LuxMare škampi dolaze sa zapadnih obala poluotoka Jutlanda i istočne obale Škotske. Povlačnim mrežama se hvataju najviše manji primjerci dok se veći primjerci hvataju posebnim vršama kako ne bi došlo do oštećenja i tako do ugibanja. Nakon ulova škampi se potapaju u mješavinu mora i sulfita kako njihov oklop i meso ne bi oksidirali u doticaju sa zrakom.

Škampi, kao i ostali rakovi se hrane i rastu dok njihov oklop ne postane pretijesan za daljni rast. Zbog toga rakovi se moraju presvlačiti, odnosno odbaciti stari oklop i zamijeniti ga novim oklopom koji raste ispod staroga oklopa. Škampi kao i većina rakova, u prosjeku svakim presvlačenjem dobiva 30 do 40 posto mase.

Škampi se mogu pronaći u hladnim vodama zone FAO 27, dok u zoni FAO 37, odnosno u Sredozemnom moru, nije toliko rasprostranjen, osim u Jadranskom moru. Jadransko more je najsjevernije područje Sredozemlja gdje je veliki pritok hladne slatke vode koja očito pogoduje škampima.

KALORIJE

91

UH

0,5 g

MASNOĆE

2 g

PROTEINI

17 g

NUTRITIVNA VRIJEDNOST NA 100g

 

VRIJEME
PRIPREME:

15min

VRIJEME
KUHANJA:

35min

SASTOJCI
ZA:

2 osobe

SASTOJCI

 

  • * 1kg Luxmare škampa 13/16 i 400g očišćenih repova škampa
  • 1 kom crvenog luka
  • 4-6 režnja češnjaka
  • 1-2 dcl maslinovog ulja
  • 3 dcl bijelog vina
  • 500g špageta/tjestenine
  • 5 žlica koncentrata rajčice
  • 1-2 grančice ružmarina
  • sol i papar po ukusu

PRIPREMA

 

Na maslinovom ulju popirjati crveni luk dok ne dobije zlatnu boju

Dodati škampe i pirjati na laganoj vatri oko 10 min

Sve podliti sa 3 dcl bijelog vina i ostaviti da lagano kuha još 10-ak minuta, važno je ne miješati škampe

Kad alkohol ispari dodati sitno narezani češnjak, 1-2 grančice ružmarina te sitno sjeckani list peršina

Kada je tjestenina gotova, dodajte malo soli i papra i prelijte buzarom i poslužite sa 2-3 škampa

No bez obzira na sve upute i savjete, najvažnije da pripremate buzaru s ljubavlju

Vaš LuxMare tim vam želi dobar tek! ⁠⁠

Dobar tek i uživajte!

Skampi
Skampi

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)