LuxMare škampi dolaze sa zapadnih obala poluotoka Jutlanda i istočne obale Škotske. Povlačnim mrežama se hvataju najviše manji primjerci dok se veći primjerci hvataju posebnim vršama kako ne bi došlo do oštećenja i tako do ugibanja. Nakon ulova škampi se potapaju u mješavinu mora i sulfita kako njihov oklop i meso ne bi oksidirali u doticaju sa zrakom.
Škampi, kao i ostali rakovi se hrane i rastu dok njihov oklop ne postane pretijesan za daljni rast. Zbog toga rakovi se moraju presvlačiti, odnosno odbaciti stari oklop i zamijeniti ga novim oklopom koji raste ispod staroga oklopa. Škampi kao i većina rakova, u prosjeku svakim presvlačenjem dobiva 30 do 40 posto mase.
Škampi se mogu pronaći u hladnim vodama zone FAO 27, dok u zoni FAO 37, odnosno u Sredozemnom moru, nije toliko rasprostranjen, osim u Jadranskom moru. Jadransko more je najsjevernije područje Sredozemlja gdje je veliki pritok hladne slatke vode koja očito pogoduje škampima.
KALORIJE
91
UH
0,5 g
MASNOĆE
2 g
PROTEINI
17 g
NUTRITIVNA VRIJEDNOST NA 100g
VRIJEME
PRIPREME:
15min
VRIJEME
KUHANJA:
35min
SASTOJCI
ZA:
2 osobe
SASTOJCI
- * 1kg Luxmare škampa 13/16 i 400g očišćenih repova škampa
- 1 kom crvenog luka
- 4-6 režnja češnjaka
- 1-2 dcl maslinovog ulja
- 3 dcl bijelog vina
- 500g špageta/tjestenine
- 5 žlica koncentrata rajčice
- 1-2 grančice ružmarina
- sol i papar po ukusu
PRIPREMA
Na maslinovom ulju popirjati crveni luk dok ne dobije zlatnu boju
Dodati škampe i pirjati na laganoj vatri oko 10 min
Sve podliti sa 3 dcl bijelog vina i ostaviti da lagano kuha još 10-ak minuta, važno je ne miješati škampe
Kad alkohol ispari dodati sitno narezani češnjak, 1-2 grančice ružmarina te sitno sjeckani list peršina
Kada je tjestenina gotova, dodajte malo soli i papra i prelijte buzarom i poslužite sa 2-3 škampa
No bez obzira na sve upute i savjete, najvažnije da pripremate buzaru s ljubavlju
Vaš LuxMare tim vam želi dobar tek!
Dobar tek i uživajte!